Wystarczy przytrzymać dźwignię spryskiwacza na ok.2-3 sekundy
Problem z ABS/ASR - zapalanie się kontrolki
Zwiń
X
-
Problem z ABS/ASR - zapalanie się kontrolki
Witam.
Mam Octavię 1.9 TDI, 2 lata, 41 kkm. Od kilku miesięcy co jakiś czas zapalają się kontrolki ABS i ASR, chyba zawsze (no nie gapię się tylko na zestaw wskaźników) przy ruszaniu spod świateł lub w korku. Resetuje je zgaszenie i uruchomienie silnika, i wszystko działa normalnie przez kilka dni. W serwisie byłem już 3 razy, czyścili styki, kostki, wymieniali czujnik. Komputer zgłasza "uszkodzenie mechaniczne" i/lub "uszkodzenie elektryczne" lewego przedniego czujnika (tyle się dowiedziałem od mechaników). Ostatnia wizyta w ASO wczoraj, ostatnia usterka dziś rano. Jestem umówiony na poniedziałek i mają grzebać do skutku (sprawdzić wiązkę elek.) Ale może coś ktoś mi podpowie? Z góry dziękuję. PzdrO1 1.9 TDI Kombi
-
-
Sigma_74
-
Przed dodaniem postu przejżałem forum na tyle ile miałem w pracy czasu. Teraz przeryłem je drugi raz dokładniej i nic nie znalazłem co by odpowiadało problemowi. Czujnik był wymieniany 2 razy, elektryczne połączenia były sprawdzane, błąd z kompa jak wyżej. Poproszę o wskazówkę.O1 1.9 TDI Kombi
Komentarz
-
-
Sigma_74
a może masz cosz kompem trachniete ...
jesteś z Wawy, pogadaj z OCP z chłopakami i niech Ci poleca dobrego mechanika.
Komentarz
-
Trafiłem do serwisu na Ursynowie (Gruchacza), z lenistwa bo pod domem, ale mam mieszane uczucia. Same młode chłopaki tam pracują.... (bez urazy). Zwrócę im jeszcze uwagę na wszystko co tu wyczytałem i może podpadać pod ten problem. Pogadam z ludźmi z Wawy, fakt ops:
Dziś zapaliły się na 2-3 minutowym postoju (typu siusiu dzieci) bez gaszenia silnika. Poza tym ma wrażenie że ze 3-4 razy doszły mnie takie "chrobotnięcia" jak przy włączaniu się ABS, ale kiedy auto się b. wolno toczyło, raz nawet nie miałem nogi na hamulcu. No i przestaje mi się to podobać...
ps: mam jeszcze ok 3 m. gwarancji więc niautoryzowani niestety raczej odpadają :-(O1 1.9 TDI Kombi
Komentarz
-
-
Mi włączała się kiedyś kontrolka ASR (na stałe) jak zatankowałem lipne paliwo - później miałem do czyszczenia zbiornik, przewodu, pompę...
W ASO (św. p. Auto Jóźwiak, ul. Unii Lubelskiej - Poznań) powiedzieli, że zapalanie się kontrolki mogło być spowodowane oszaleniem komputera od tego paliwa - tylko czy można im wierzyć??
Komentarz
-
-
Re: Problem z ABS/ASR - zapalanie się kontrolki
Ja miałem podbne ale z ABS - ale nie pamietam, już dokładnie co wymienili - zdaje się ze blok ABS czy coś... poszukam w kwitach.
Ale jak masz gwarancje to walcz w ASO.
Jak nie to Master's albo DiagtronikPozdrawiam Bartek.
Current: Honda Civic
Ex: O1
Komentarz
-
-
Problem jest , oby, rozwiązany. Okaże się. Najprawdopodobniej przyczyną było uszkodzenie we wtyczce wchodzącej do kompa wiązki kabli z układu ABS-u. Być może wada fabryczna, polegająca na obluzowaniu i częściowym cofnięciu jednego z pinów we wtyczce. Elektryk zauważył to za drugim razem, oglądając je po jednym. Chwała mu za to i oby to była prawda.
Jakoś mi autko lepiej chodzi.. i cichsze...:-)
ps: jak zawsze w takich chwilach nachodzi mnie pytanie: jak i za ile by to robiło ASO po gwarancji?O1 1.9 TDI Kombi
Komentarz
-
-
W-wa Ursynów, ul. Gruchacza (na tyłach stacji Shell Puławska). Przejżyj jeszcze forum bo było kilka trochę podobnych historii i każda miała inne zakończenie. Ale ta moja to raczej mocno nietypowa. Prędzej czujnik. Muszą podłączyć pod kompa i zczytać kod błędu. Nawiasem mówiąc stacja nie ma za rewelacyjnej opini (uczą się jeszcze). I trzeba się uzbroić w cierpliwość, trochę się to u nich jakoś rozłazi wszystko.
Powodzenia.O1 1.9 TDI Kombi
Komentarz
-
Komentarz